Om

switch to english

Designer och modist med tillverkning av hattar och huvudbonader till privatpersoner, teatrar och museer.

Företaget har eksisterad sedan början av nittiotalet – under namnet Gyllings Hatt & Kostymmakeri – och att arbeta med teaterkostymer var målet med utbildningen jag tog i Köpenhamn under 80-talet.

1990 valde jag att bosätta mig i Sverige – på Småländska Höglandet – och här fortsatta jag med tillverkning och undervisning i modistyrket. Hatten har blivit huvudsaken i mitt skapande och i min butik i Eksjö märker jag ett växande intresse från både svenska och kunder från utlandet – många upplever det som exotiskt – en hattaffär som för fanns i varenda stad är idag sällsynt och jag märker att många idag uppskattar den service jag kan ge dem.

Hur jag arbetar

Mitt arbete som modist innebär att jag tillverkar hattar och huvudbonader på beställning. Man brukar säga att man gör handsydda hattar – i motsatsen till hattar som är massproducerade. Det betyder inte att man syr allt för hand – utan att man gör unika hattar.

I butiken finns det alltid modeller uppsydda så kunden kan prova ut olika typer, stilar och former av hattar och de är så klart till försäljning också.

Att kunden gör en beställning kan bero på att den önskar en viss modell i andra proportioner eller i en annan färg eller storlek – eller att man blandar två modeller som finns i butiken.

En annan typ av kund – är en person som har ett specifikt önskemål på en viss typ av hatt – och har då oftast med sig en bild på hatten. Det kan röra sig om allt ifrån en bröllopshatt/coiffe till en sportig herrhatt eller en hatt från en viss epok.

Materialen jag arbetar med är: hårfilt, olika strå/sisal, tyg, spets, skinn och päls.

Dessutom tillverkar jag blommor på beställning – oftast i siden.

Tillverkningstiden kan variera beroende på hur många beställningar jag har för tillfället. Men minimum två veckor med en provning skal man räkna med.

designer & milliner