HVIDE – är det nya namnet

Namnet

switch to english

HVIDE – är det nya namnet på mitt företag. Efter att ha haft namnet Gyllings Hatt & Kostymmakeri i många år kändes det bra att byta till ett kortare namn.

Hvide är för mig förknippat med min barndom och min jyske släkt på både mammas och pappas sida. Det är inte så att vi har varit danska rakt igenom – utan precis som i alla andra släkter har vi varit uppblandade med andra nationaliteter.

Som barn blev jag presenterat för släkttavlan på min mammas sida där det framgår att vi härstammar från släkten Hvide. Det gjorde ett stort intryck på mig – historiens vingslag märktes. Fascinerat har jag alltid varit över att man inte ska tillbaka så många generationer för att hamna på 1000 – talet. Jag hade önskat att det framgick vad folk hade för typen av arbete – det ger en annan dimension när man kan föreställa sig hur folk har levt.

Vad jag vet om mina förfäder – är att det fanns många hantverkare och småföretagare. Min morfar hade en större manufaktur affär i Varde på Danmarks västkust – en affär som jag tyvärr aldrig har sett eftersom min morfar sålde den innan jag föddes. Men både min morfar och mormor inspirerade mig redan som barn – morfar upptäckte att jag tyckte om att rita redan som barn och gav mig diverse uppgifter – att t.ex. rita av andras teckningar och föremål vilket har varit en bra grund för mig. Han var själv en begåvad akvarellmålare. Min mormors känsla för kläder, tygers kvalitet och färg sammansättningar var någonting jag la mycket märke till när vi var och hälsade på dem.

Min pappa – som var yngste sonen till fyrmästaren i Blåvand – jobbade inom klassisk musik som administrator under hela sitt yrkesliv – men var själv en mycket ”musisk” människa och höll på med oljemåleri i många år med många utställningar både i in och utlandet.

5 thoughts on “HVIDE – är det nya namnet”

 1. Congratulations to your New / Old name Hvide!
  I have read about your famous family and their connections to the Danish Royalties!
  The next time we meet I must greet you in a more courtess way.
  Your ancestors are closer to the kings,
  mine are only counts and Queen Marie Antoinettes lover.
  I am convinced that your ancestors are very proud of you and your beautiful hats and clothes!
  Good luck to you, dear Lady Birgitte ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *